Четвер, 02.05.2024, 01:06
Увага змінилась адреса електронної скриньки osvita_zol_rayon@ukr.net
      Відділ освіти Золотоніської РДА          
Головна | Мій профіль | Реєстрація | Вихід | Вхід Ви увійшли як Гість | Група "Гості"Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Головна » 2012 » Січень » 7 » Виховувати – значить любити
23:28
Виховувати – значить любити

Виховувати – значить любити 

«Любити – значить бажати іншому того, що вважаєш за благо…»

Аристотель

         Наближається свято Різдва Христового. Кожен чекає від нього чогось нового, приємного, якогось особливого осяяння для душі. Своєрідним духовним подарунком для  багатьох вчителів нашого району була зустріч 4 січня цього року із Світланою Анатоліївною Гарячою, котра  провела майстер-клас з проблем гуманної педагогіки. Коли слухаєш справжніх фахівців своєї справи, таких, як Світлана Анатоліївна, переконуєшся у беззаперечності істини, що кожна людина приходить у цей світ з певною місією. Кожне слово, фраза цієї чарівної жінки не залишили байдужим нікого з нас. Це була не просто формальна, суха лекція, а безпосередньо щире спілкування з душею і свідомістю кожного педагога.

          Так завжди буває, коли людина говорить те, в чому сама переконана, завдяки власній діяльності, чим живе у повсякденному житті, коли вона має віру і прагнення дотримуватись Божих заповідей. Адже вчення Христа і є джерелом гуманної педагогіки. І кожен з нас, працюючи з учнівським колективом, відчув, що лише турбота, повага та любов по відношенню до кожної дитини дають змогу стати справжнім наставником підростаючого покоління. Це своєрідне втілення біблійної настанови «Люби ближнього свого, як себе самого», що є визначальним  у діяльності вчителя.

          Кожна людина повинна усвідомлювати свою роль у суспільстві і те, наскільки правильно виконує дану Богом місію. Тому вчителю слід завжди памятати про своє покликання, бо забуваючи про це, він ризикує перетворитися на своєрідного «поліцейського-наглядача». Саме такою була вчителька у мультфільмі «Буревісник», продемонстрованому на цій зустрічі. Сюжет відео яскраво проілюстрував негативні явища, котрі, на жаль, ще трапляються у нашій практиці. Дещо гіперболізований образ вчительки ще раз нагадав про етичні норми, які ми не повинні порушувати при жодних обставинах. І щоб запобігти таким ситуаціям, потрібно творчо підходити до підготовки кожного уроку, враховувати головні принципи гуманної педагогіки. Ключовими серед них є, перш за все, уміння проявляти творче терпіння, допомагаючи дитині у самопізнанні. Цьому також сприяє «принцип домальовування», котрим ми користуємося, коли хочемо підсилити віру дитини в себе. При цьому ніколи не можна жорстоким словом щось виправляти в поведінці дитини.

         Слухаючи про такі твердження гуманної педагогіки, ми погоджуємося з цим не лише як досвідчені педагоги, а й батьки власних дітей, переконані  правильністю такого підходу до виховання. Саме цей принцип допомагає виховувати повноцінну особистість, а не просто покірну істоту. «Основним шляхом людського виховання являється переконання», - так висловився К. Д. Ушинський.

           Навчитись переконувати непросто. Для цього і вчителю, як образно висловилась Світлана Анатоліївна, слід запитувати себе: «Чи виконав я домашнє завдання?» Бо, перш, ніж вимагати від когось, потрібно й самому відповідати певним вимогам, щоденно збагачуючи свій духовний світ. Це і є втілення ще одного важливого педагогічного принципу - одухотворення середовища навколо дитини. Тому, дійсно, «домашніх завдань» у справжнього вчителя дуже багато, і на цій зустрічі ми почули чимало з них. Адже за час, відведений для спілкування  з приводу проблем гуманної педагогіки, неможливо охопити всі важливі аспекти. Тому Світлана Анатоліївна назвала найголовніші педагогічні і наукові праці, зокрема, Я. Корчака, Ш. Амонашвілі, П. Сорокіна, М. Лазарєва та інших, котрі допоможуть нам знайти потрібний матеріал для вдосконалення своєї педагогічної майстерності.

Ми щиро вдячні Світлані Анатоліївні Гарячій за мудрі поради і настанови, які поповнили нашу скарбницю педагогічних ідей. Все почуте стало цінним надбанням, котре буде використане у подальшій роботі з дітьми.

                              

           Вчитель вищої категорії

  Піщанської ЗОШ I-III ст.

                                                          Куданова Тетяна

 

Переглядів: 803 | Додав: osvita_zol_rayon | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
www.mon.gov.ua
www.pedpresa.com
Погода
Погода
Корзина
Календар
«  Січень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Пошук
Copyright MyCorp © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz