Четвер, 18.04.2024, 06:57
Увага змінилась адреса електронної скриньки osvita_zol_rayon@ukr.net
      Відділ освіти Золотоніської РДА          
Головна | Мій профіль | Реєстрація | Вихід | Вхід Ви увійшли як Гість | Група "Гості"Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Головна » 2012 » Травень » 23 » Подорож каврайчан до Чернігова стародавнього
13:06
Подорож каврайчан до Чернігова стародавнього

Серед міст України Чернігов посідає особливе місце як один з найдавніших історичних та духовних  центрів. Разом зі столичним Києвом та загадковим Львовом він належить до тих міст, які, відвідавши одного разу, вже не забудеш ніколи. Тут збереглись всесвітньовідомі пам’ятки архітектури – церкви, собори, монастирські комплекси.

Учні каврайського НВК з учителями Валентиною Опалінською, Наталією Чижовою та Любовю Горошко мали змогу побувати у цьому чудовому місті.

Зустрівшись з екскурсоводом, старшим науковим співробітником Людмилою Нижник, ми вирушили у мандрівку архітектурно-історичним заповідником, який об’єднує 29 пам’яток архітектури та історії, 6 із них – домонгольського часу. «Чернігів стародавній» є одним із головних туристичних об’єктів України. Неповторні пам’ятки складають величний архітектурний ансамбль, в якому відбилися різні історичні епохи, мистецькі стилі, творчі особливості кожного майстра, естетичні вподобання ктиторів і замовників.

Спасо-Преображенський собор – ровесник Софії Київської. Поряд – ще один свідок княжої доби – собор св.Бориса і Гліба (ХІІст.), усипальниця князів роду Давидовичів.

Поблизу Борисо-Глібського собору височіє дзвіниця – частина споруди Колегіуму – першого навчального закладу підвищеного типу. Його заснував у ХVІІІ ст. відомий український релігійний і культурний діяч Іоан Максимович. Чернігівський Колегіум, що увійшов в історію своїми демократичними традиціями, на багато десятиліть став зразком розвитку освіти на Лівобережжі Дніпра.

Ми були на Болдіній горі біля кургану «Чорна могила» (Х ст.) – найвідомішого з усіх курганів Придніпров’я.

Не одну таємницю зберігають Антонієві печери – загадковий підземний монастир, який впродовж десятиліть приваблює археологів. Багато з них можуть розповісти про привид таємного ченця, що час від часу зявляється, огорнутий серпанком, в лабіринтах підземель. Ця загадка й досі не дає спокою зацікавленим, серед яких тепер і ми.

Вразив нас і зразок цивільної архітектури – будинок полковника Якова Лизогуба (кінець ХVІІ ст.), збудований в стилі українського бароко, єдиний на Лівобережжі Дніпра, що зберігся донині.

Піднявшись сходами на верхній майданчик 60-метрової дзвіниці Троїцького монастиря, ми побачили місто, що постає у всій своїй красі та величі. А ще побували у садибі-музеї Михайла Коцюбинського, покаталися у торгівельному центрі на ескалаторі та побували на майданчику, де побудована копія Ейфелевої вежі.

Сповнені нових почуттів та вражень, повернулися до свого рідного Кавраю.

Дякуємо за організацію поїздки до Чернігова директору школи Людмилі Різник та водію Сергію Щеканову.

Наталія Чижова,

педагог-організатор,

Анна Томощук, голова шкільного

форуму дозвілля

                                                                                                              Каврайського НВК
Переглядів: 683 | Додав: osvita_zol_rayon | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
www.mon.gov.ua
www.pedpresa.com
Погода
Погода
Корзина
Календар
«  Травень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Пошук
Copyright MyCorp © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz